EM - Historik
Här hittar du översikten över tidigare vinnare av fotbolls-EM.
Se också: Tidigare vinnare alla mästerskap och VM i fotboll

EM 2020 Värd : 11 nationer Vinnare : Italien
italien ble Europamästara 2020 (Spelat i 2021). Det krävdes 120 minuter fotboll plus en rafflande straffläggning innan en mästare kunde tas fram.
Då klev målvakten Gianluigi Donnarumma fram och blev hjälte när han räddade Marcus Rashfords, Bukayo Saka och Jordan Sanchos straffar samtidigt som Italien bara missade två. Pikant nog var det just Rashford och Sancho som skickades in i den 120 minuten i ett dubbelbyte av Gareth Southgate för att bli straffhjältar.

Final: England - Italien 1-1 (3-2)

EM 2016 Värd : Frankrike Vinnare : Portugal
För första gången i mästerskapets historia slutade den 0-0 efter full tid.
Portugal blev redan efter knappt 25 minuter av med storstjärnan Cristiano Ronaldo, EM:s meste målskytt genom tiderna, som fick en knäskada och lämnade planen på bår.
Men 31-åringen var tillbaka till förlängningen och agerade 'extra-coach' från bänken.
Han fick se Frankrike med de farligaste chanserna i den första förlängningskvarten. Men han fick framför allt se en oväntad matchhjälte i minut 110.
Eller vad det någon som hade gissar att Lille-spelaren Éder skulle avgöra EM, med sitt första mål i turneringen?

Final: Portugal - Frankrike 1-0 e.f.

EM 2012 Värd : Polen/Ukraina Vinnare : Spanien
Historien talade emot det spanska landslaget. Då skrev landslaget om historien.
Spanien spelade mer eller mindre ut Italien i matchinledningen, och efter ett
fantastiskt anfall i den 14:e minuten nickade David Silva in 1-0.
Strax före paus small det igen. Och det var succémannen Jordi Alba som i sin
elfte landskamp fixade 2-0. Fernando Torres rullade in 3-0 på ett Italien som
tvingades avsluta med tio man efter Thiago Mottas skada. 4-0 kom strax därefter.
Juan Mata, framspelad av Torres.
Spanien krossade Italien med 4-0 i EM-finalen
och är fortfarande världs- och Europamästare.
Final: Spanien - Italien 4-0

EM 2008 Värd : Österrike/Schweiz  Vinnare : Spanien
För andra gången blev EM-slutspelet delat mellan två länder.
Österrike och Schweiz fick till et bra mästerskap, men värdsnationarna var oansett
hopplösa på plan och åkte båda ut efter svagt spel.
 I gruppspelet imponerade i
stället Holland och Spanien med offensiv och god fotboll . Den regerande mästare , Grekland,  var en stor besvikelse och åkte hem med tre straka förluster.
Med sig til flygplatsen följde tyvärr också Sverige. Turkiet överaskade mest med en
herlig vinnarvilj. Det höll til en delat 3.plats. Spanien vann til slutt förtjenad efter å ha
slagit Tyskland med 1-0 finalen. Fernando Torres (i midten) blev matchvinnare .
Final: Spanien -Tyskland 1-0

EM 2004  Värd : Portugal   Vinnare : Grekland
Öppningsmatchen i EM i Portugal blev spelat mellan värdsnationen Portugal och
Grekland . At Portugal senare skulle nå finalen var ingen överraskning , men at
grekerna skulle göra det samma var en stor skräll! I finalen la Grekland sig, som i hela mästerskapet , igen i försvar, och satsade på snabba brytningar – Dom fick också
sin belöning då  Angelos Charisteas gjorde matchens enda mål efter 57 minuter . Grekerna, som hadde fått både beröm och kritik i pressen för sin defensive spelstil,
hadde dermed utförd tidernas kanske största EM-bragd, och deras tyska tränare Otto
Rehhagel blev nationalhjälte i Grekland .
Final: Portugal -Grekland 0-1

EM 2000 Värd : Belgien /Holland    Vinnare : Frankrike
For första gång blev Europamästerskapen spelat i to länder då Holland och Belgien
delade på att vara värdsnationer. Grannlandet Frankrike tok hem andre EM-tittel och
blev det andre laget som har varit båda regerande världs- och Europamästare .
Italien såg dock länge ut til å ta hem det hela och ledde 1-0 långt på övertid i finalen.
Då dök Sylvain Wiltord opp och kvitterade för franskmennen. 12 minuter ut i första ekstraomgång blev så hele avgjord på et så kallad "golden goal". David Trezeguet
gjorde vinnarmålet  för Frankrike. Final: Frankrike -Italien 2-1 e.f.

EM 1996 Värd : England   Vinnare : Tyskland
"Footballs coming home" sjöng engelskmennen och hoppades på guld 30 år efter at
VM-trofeen slutade i engelska händer. Så gick det dock inte och det var i stället
motstånderen från finalen i 66 som fikk sin revansch. Först slo laget England på
straffar i semifinalen innan Tjeckien blev slagit 2-1. För första gång på et så kallad
"golden goal".  Tjeckien tok ledningen på straffspark, men Tyskland är inte känd för
att ge upp. Laget la om systemen och med tre anfallare utjämnade avbytare Bierhoff.
Det var til slut samma mann som avgjorde det hela fem minuter ut i första
extraomgång. Final: Tyskland - Tjeckien 2-1 e.f.

EM 1992 Värd : Sverige   Vinnare : Danmark
Europamästerskapet i Sverige 1992 fick en dramatisk start  då Jugoslavien, som var
kvalificerat, måtte dra sig ur seg/blev avstängd p.g.a. inbördeskrig. Detta gjorde at
Danmark blev satt inn som reserv. Danskarna fick därför en gylden möjlighet som
dom tok väl vara på! I et jevnspelat och sjansefattig mästerskap tok dom
"röde och hvide" sig likagodt  hela vägen til til final. Här fortsatte Danmark sin otroliga
färd med at slå Tyskland 2-0, och blev europamästare för första gang. Det är också
värdt at merke seg at lagets stora stjärna Michael Laudrup inte var med. Han var satt
ut av laget efter en tvist med trenare Möller-Nielsen. Final: Danmark -Tyskland 2-0

EM 1988 Värd : Tyskland  Vinnare : Holland
Europamästerskapen i fotboll 1988 ble spelat i Vest-Tyskland. Formatet var oförändrat
från förra mästerskap . Kvalificeringen ble spelat i sju grupper med fyra eller fem
länder och med gruppvinnarna til slutspel. Här blev
Marco van Basten den stora
hjälten. Med sine fem mål skal ha en stor del av äran för at Holland ble europamästare
för första gång. Efter en del magra år hadde Holland et storlag på gång, med spelare
som Van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard och Ronald Koeman som heta profiler.
I finalen gjorde både Gullit och Van Basten mål då Sovjet blev slagna.
Finale: Holland -Sovjet 2-0

EM 1984 Värd : Frankrike   Vinnare : Frankrike
Frankrike upplevde en av sine största nedturer i VM i Spanien 1982. Det blå och hvita
stjärngalleriet med spelare som Michel Platini, Jean Amadou Tigana, och Alain
Giresse ble slagit på straffar av V.Tyskland. Nu på hemmaplan två år senare skulle et
av tidernas bästa franske landslag få sin revansch. Platini var kung och gjorde hela
nio mål på fem matcher då Frankrike tok hem sin första store titel. I final mot Spanien
tok laget ledningen på et frispark av nämnde Platini. Spanien hadde också möjlighter,
och då Le Roux ble utvisad ökade självklart hoppet. I stället var det Bruno Bellone
som avgjorde det hela til extatisk jubel på Parc de Prince.
Final: Frankrike - Spanien 2-0

EM 1980
Värd :
Italien   Vinnare : Vest Tyskland
Europamästerskapen i fotboll 1980 blev spelat i Italien. For första gång i EMs
historie var också värdsnationen direkt kvalificerat til slutspel.
Detta var forövrigt siste gången det blev spelat bronsefinal i et europamästerskap .
Bronsefinalen innehöll också den längsta straffsparkstävling i nogåt internationelt
mästerskap . Efter at matchen mellan Italien och Tjeckoslovakien slutade oavgjort,
vann Tjeckoslovakene til slut 9-8 på straffar . Finalen blev en jävn och spännande
affär som  blev avgjord bara några minuter före slut då et mål från Horst Hrubesch
ga Vest Tyskland  vinsten med 1-0. Final: V.Tyskland - Belgien 1-0

EM 1976 Värd : Jugoslavia  Vinnare : Tsjekkoslovakia
EM1976 var det femte europamästerskapet i fotboll . Mästerskapets format var det
samma som i de to föregåande mästerskap, med gruppspel, kvartsfinaler mellan
gruppvinnarna, och til slut et slutspel mellan dom fyra sista lagen. Detta var siste gång
EM blev spelat med detta format. Det blev til slutt överraskningslaget Tjeckoslovakien
som gick  til topps i mästerskapet . Finalen mot favoriterna V.Tyskland slutade 2-2 efter
120 min.och måtte avgöras på straffar . Antonín Panenka avgjorde detta med en
arrogant chip som lurade tyska målvakten Maier. Landet blev dermed mästare för
första gång. Final: Tjeckoslovakien - V.Tyskland 2-2, 6-5

EM 1972 Värd : Belgien    Vinnare : Vest Tyskland
Denna gången blev slutspelet arrangerat i Belgien , som också överraskande slog
ut regerande mästare Italien i kvartsfinalen. I semifinalen blev det dock stopp då
Tyskland vann over värdsnationen efter to mål av Gerd Müller. Sovjetunionen vann
1-0 over Ungern i en match hvor Ungrarna missade et straffspark rett före slut.
I finalen var det aldrig någon tvivel. Sovjet blev utspelat och slagit med 3-0.
På det tyske laget spelade många av dom samma som också skulle bli världsmästare
två år senare – anförad av stjärnspelare som Müller, Breitner, Netzer och självklart
den största av dom alla; Franz Beckenbauer.
Final : V.Tysk - Sovjet 3-0

EM 1968 Värd : Italien    Vinnare : Italien
Formatet i detta EM var nu endrat från dom två tidigare mätserskapen.
Denna gång spelades kvalificeringen i grupper, lik kvalificeringen til VM.
Semifinalen mellan Italien og Sovjetunionen slutade uavgjort, och värdsnationen gick vidare efter myntkast! I den andra semifinalen vann Jugoslavia över England efter et
sent mål. Också finalen slutade med oavgjord efter 120 minuter , men denna ble lyckligtvis inte avgjort på myntkast. I stället blev det spelat en ny match två dagar
senare och der vann Italien sitt första EM.
Final: Italien -Jugoslavia 1-1, 2-0

EM 1964 Värd : Spanien    Vinnare : Spanien
Europacupen för landslag som det hette på den här tiden, var den andra upplagan av
Europamästerskapet i fotboll. Slutspelet förlades till Spanien .
I semifinalene tok Sovjetunionen en relativt enkel 3-0 vinst over Danmark, medans
Spanien behövde extraomgånger för at besägra Ungern. Dermed möttes Sovjet och
Spanien i finalen. Fyra år tidigare hadde Spanien nekat at spela mot Sovjet, och dragit
sig ur mästerskapen . Denne gången ble det match, hvor värdsnationen til slut vann.
Final: Spanien - Sovjet 2-1

EM 1960 Värd : Frankrike Vinnare : Sovjet
Den europeiska nasjonscupen som mästerskap et den gangen blev kallad, var det
första Europamästerskapet som blev arrangerat. Mästerskapet ble avvecklad i
cupform, och det  var bara 17 nationer som deltog. (Ingen kvalificering)
Vest Tyskland, Italien och England  var några av dom inte ville vara med. Slutspelet
,
som bestod av semifinaler, final och bronsfinale, blev spelat i Frankrike. I Finalen tok
Jugoslavien ledningen rett före paus ved Milan Galic. Sovjet utjämnade några minuter
efter vilan ved Slava Metreveli, och  efter 90 minuter var ställningen fortfarande 1–1.
Det var Sovjetunionen som til slut gick  til  topps tackat vara et mål av Viktor Ponedelnik